Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Pane Rouček, měl bych několik otázek.

Jak chcete řešit průběžný státní (I.pilíř) důchodový systém, který je meziročně 50 miliard v mínusu a výhledově neustále vzrůstá nepoměr mezi výběrem a výdaji?

Proč se odvoláváte na to, že zrušením II. pilíře vyvedete finance ze soukromých rukou manažerů PS? Pokud je převedete do III. pilíře, převedete je také do soukromých rukou manažerů PS. Zřejmě Vám vadí situace, že občan má svoje prostředky a svoji starost o zabezpečení na penzi ve svých rukou.

A že se některé penzijní společnosti rozhodly, že II. pilíř nebudou provozovat? Zřejmě mají lepší manažery než stát - dokázali si spočítat, že na vstupní náklady (velká část jich je ze zákona) tak malý počet potencionálních klientů, pro které je II. pilíř určen prostě nevydělá.

1 1
možnosti
Foto

řešení je velice jednoduché. PŘEDEVŠÍM je třeba zrušit tzv. druhý pilíř. Následně je nutné zvýšit odvody na SSZ o cca 2 až 3%, což je méně, než o kolik bylo zvýšeno DPH. Poté bude po problému.

2 0
možnosti
JL

Sice do nějakého II. pilíře vstupovat nehodlám, ale zas na druhou stranu je snad každému jasné, že ten, kdo je u moci vynakládá veřejné prostředky na reklamu svých kroků. Dělaly to vlády pravicové i levicové. Dělali to pravicoví hejtmani, teď to dělají i hejtmani levicoví. Tady autor kritizuje něco, co jeho strana běžně dělá také.

1 1
možnosti
PR

P89a12v42e88l 50R69u40s54ý

18. 4. 2013 11:17

Vážený pane Roučku, ono to nebylo jen tlakem sociálních partnerů, že je II. pilíř takové torzo, velký podíl na tom má i VV a zejména pan Bárta, dále deník Právo, který poodhalil lživou podstatu argumentace vlády. Původním záměrem lobbistů bylo dokonce povinné vyvedení 5% bez spoluúčasti s povinnou výplatou anuitou pro lidi do 40 let a dobrovolné pro starší, což by byla katastrofa v řádu 100 mld. Kč ročně. A díky tlaku VV a Práva a díky neschopnosti Kalouska, Drábka a Foltýna pružně reagovat na změny cílené na redukci II. pilíře se podařilo tenhle obrovský tunel ořezat na minimum, že je neživotaschopný. Bohužel ČSSD dosud nenabízí rozumnou alternativu, zvažované NDC je pro ČR podobnou katastrofou díky demografii a nulovým rezervám. Jediné strany, které přichází s náznaky racionálního řešení, jsou Zelení, Lidovci a kupodivu i Paroubek. ČSSD to rozhodně není.

3 0
možnosti
  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik