Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Cituji z článku: "Až sem nás zavedla úplatnost či laxnost zodpovědných orgánů a neviditelná ruka trhu."

V této souvislosti bych autorovi doporučoval, aby se naučil česky. Plete si význam slov "odpovědný" a "zodpovědný".

"Odpovědný" je ten, kdo z něčeho má nebo by alespoň měl skládat účty před nějakou vyšší autoritou. Já jsem za svou práci odpovědný před svým šéfem a ten je přede mnou, ale i před orgány tohoto státu odpovědný za to, že za mě řádně platí veškeré zákonem předepsané poplatky zdravotního pojištění apod. Řidič je odpovědný za dodržování dopravních předpisů, bachař je odpovědný za to, že Kajínek podruhé ve svém životě neuteče z basy.

"Zodpovědnost" je něco jiného. Je to opak slova "lehkomyslnost". Žít si po výplatě na vysoké noze, utratit za první týden dvacet tisíc a mít na zbytek měsíce jen tři tisíce, které tak tak vystačí na nejnutnější potřeby, to je nezodpověddnost, ale pokud jsem bezdětný a nejsem ženatý, tak za to nenesu odpovědnost, protože zákon jsem tím neporušil a nikomu se z toho odpovídat nemusím.

Když dnes bezdůvodně zůstanu doma a nepůjdu do práce, tak je to nezodpovědnost, za kterou ponesu odpovědnost, až si mě šéf pozve na kobereček.

Takže použití slova "zodpovědných" v tomto smyslu je zcela nesmyslné. Buď mělo být použito slovo "odpovědných" v tom smyslu, že jsou to orgány, které ručí za výsledky své práce a měly by z toho skládat účty před ministerstvem, nebo slovo "nezodpovědných" v tom smyslu, že k plnění svých povinností přistupovaly lehkomyslně.

2 0
možnosti
Foto

J70a76k91u91b 84R35o98t93h

20. 3. 2013 23:54

Slyšeli jste slovo muže, postiženého politickým Alzheimerem. Asi jste, Dr. Roučku zapomněl, že jste byl mluvčím vlády, která rozpustila speciální tým vyšetřovatelů, řešící podvody s alkoholem (součást Úřadu vyšetřování ČR, III. odbor). Do obrovského skladu na okraji Prahy, plného zabaveného různě pančovaného chlastu, od konce roku 98 do voleb 2006 nepřibyla ani flaška. Ne že by pančovaný alkohol nebyl, jen nebyla vůle (vaše, tedy socanů) to šetřit a řešit. Takže si laskavě zameťte před vlastním zasviněným prahem.;-€!!

13 2
možnosti

já bych se snad ani tím kolaborantem rozčílit nenechal

2 0
možnosti

Správně jste napsal, že příčinou celého problému byla existence šedé ekonomiky. Ovšem docházíte ke špatným závěrům. Problémem šedé ekonomiky není, že není regulovaná (to je výhodou), ale že podporuje špatné vlastnosti (nikoli nabídnout to nejlepší za co nejméně, ale umět uplatit policii, vyhnout se zatčení) a protože její přirozenou součástí je anonymita, nemusí se prodávající tolik starat o goodwill společnosti. Pak je pravděpodobnější, že začne prodávat nekvalitní zboží.

Proč existuje šedá ekonomika? Příčinou jsou samozřejmě vysoké daně, které podnikání výrazně omezují. Náklady na výrobu srovnatelného alkoholu v Božkově budou podstatně nižší, než někde v garáži. Důvodem, proč garáž dokáže nabízet produkt levněji, je spotřební daň. Kdyby nebyla tak vysoká, tak by garáž prostě zbankrotovala, represe by nebyla vůbec nutná.

Výsledek? Socialismus umí řešit jenom problémy, které způsobil socialismus. Vesměs svojí snahou způsobí nějaké další. Takže co nás čeká? Zbytečné licence (a zbyteční úředníci, jež je budou vystavovat), jež budou vystavené každému. NEBO licence, jež budou vystaveny jen někomu - jinými slovy skvělé podhoubí pro korupci.

Skutečné řešení? Zrušit spotřební daň.

Jsou nám daně draží, než životy a zdraví konzumentů?

9 3
možnosti

Pane doktore my víme, že Vy a vaše partička tvrdí, že vše způsobuje slabá regulace. Můžete bezpečně počítat s tím, že přijde-li opět oranžová vláda tak nám všem stvoříte další problémy.Vašeúsluhy ochotně spoléhající na peníze, které  jiným lidem seberete, považujeme za amorální. Princip vámi zkomolené demokracie je třeba odsoudit. Je nutné, aby každý věděl, že existují limitytoho, k čemu může demokratická většina nutit menšinu.

1 2
možnosti

"Hlavní problém metanolové aféry se přitom jmenuje šedá ekonomika..."

Vážený pane Roučku, hlavní problém metanolové aféry se jmenuje vysoké zdanění lihu.

A proč? Protože se to vyplatí. Nikdo v téhle sféře nebude dělat něco, co se nevyplatí a z čeho nekápne žádná pořádná kačka...

6 2
možnosti

Toto je presna ukazka socialistickeho uvazovani. ;-€ Tim pravym jadrem problemu neni nedostatecna regulace, ale naopak obrovska dan uvalena na alkohol, ktera motivuje nelegalni vyrobce alkoholu k vytvoreni paralelniho trhu s alkoholem. To, ze tu existuje nekolik statnich uradu, jako je COI, nebo celni sprava, ktera ma za ukol monitorovat pohyb ethanolu ci methanolu po uzemi CR svedci jenom o nefunkcnosti statnich instituci a pridani dalsi regulace a uredniku problem nevyresi!!! A registracni pokladny uz vubec ne :-P

6 1
možnosti

Vaše doporučení, jak by mělo vypadat koncesní řízení, respektive podmínky pro získání koncese jaksi chybí. Dost málo za 4 melouny ročně.

1 2
možnosti

Jen pro pořádek: o velikosti černého trhu hovoří výrobci již cca 15 let.  Připravily vlády ČSSD alespoň ty licence?  Nebo jen měly kliku, že průšvih přišel až teď?

2 2
možnosti

Dotaz na záporné klikače: váš klik znamená, že ČSSD zavedla vinuikající zákony a ty že se vypařily? Nebo proč nesouhlasíte?

Díky za odpovědi.

0 0
možnosti
Foto

Je sice fakt, že autor studoval v Rakousku, ale to že existuje Rakouská škola ekonomie asi nezjistil. Zřejmě chyběl, když se to probíralo.  Místo toho nám předkládá neosvědčená řešení  příkazů, zákazů a regulací. Které vedou v konečném důsledku k dalším nepředvídatelným skutečnostem a musí být opět napravovaná nějakou regulací a příkazem a tak to jde stále dokola a výsledkem je, že narůstá moc státu při řízení ekonomiky.    

 Nakonec, nemám rád konspirační teorie, ale pochybuji, že zájmem lidí, kteří se výrobou a prodejem alkoholu bez dozoru státu živili, bylo, otrávit si své zákazníky.   Kdo ale  měl tu největší motivaci podstrčit jim na místo etylu methyl  je také víc než jasné.

6 1
možnosti

M14i44l41o51š 54B44é57m

20. 3. 2013 21:26

Prosím Vás. Když si zaplatím za ethanol, ale dostanu methanol, tak to není svoboda podnikání, to je podvod. To za prvné. Zda druhé. Právě různé regulace, ale hlavně vysoké zdanění motivují k nelegální výrobě potenciálně nebezpečného alkoholu.

2 2
možnosti

Co to jsou proboha za nápady snížit zdanění chlastu. Chcete se uchlastat jako kdysi hrozilo Švédsku? Vždyť dnes už stojí náš cizinecký ruch na levném alkoholu.

2 5
možnosti
  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik