Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TV

vůbec nevím, o čem je tady řeč. ta informace z nadpisu má i nějaký konkrétní fakta, nebo si tady jen povídáme nějaký pohádky ?

0 0
možnosti
AK

O platy bankéřů zas až tak moc nešlo, i když je opravdu s podivem, jak někdo, kdo přivedl banku na buben, mohl v pohodě odejít s milionovými bonusy.

Řeč je o bankách, ale je to vlastně několik obrovskch finančních skupin, vedených obvykle Goldman Sachs (který své bývalé zaměstnance vysílá i na místa ministrů a guvernérů centrálních bank v USA i Evropě), které banky také zahrnují.

Finančnictví, vlastně součást sektoru služeb, se stalo řídící i pro reálnou ekonomiku (produkující zboží a služby) a politiku. Zaplavení světa likviditou (objem derivátů je 10-násobkem světového HDP) vyvolává řadu poruch, finanční krize, bubliny (nemovitosti, dot.com, ropa) a reálnou ekonomiku poškozuje s ohromnými sociálními dopady. Také ji vysává - resp. vysává z ní zdroje. Dluhová krize v EU je vlastně vysátím zdrojů celých zemí a jejich předání bankám a finančním institucím.

Já si myslím, že by bylo fajn to omezit, ale nevěřím, že se to podaří. Myslím, že kapitál bude mít pořád navrch.

0 0
možnosti
Foto

Jakže ? Jste tedy pašák, pane Roučku. Teď ještě zbývá omezit platové bonusy europoslanců, myslím, že za zákaz žárovek si nic jiného nezaslouží !

0 0
možnosti
PK

Záchrana bank před krachem zaťala...

A to právě byla chyba... bank existuje příliš mnoho a trh je příliš malý... banky které nebyli schopné měli ZKRACHOVAT... bez ohledu na velikost a státy do toho neměli vložit ani jediný eurocent veřejných prostředků.

0 0
možnosti
RC

Pane Roučku, to, že jste studoval a žil v Rakousku, Vás neomlouvá za katastrofální chyby v českém jazyce ve Vašem článku. Někdo, kdo si dělá nárok na to nás reprezentovat, by to aspoň mohl nechat přečíst svou sekretářku.

Spouštěcí mechanismem krize nebyl pád Lehman Brothers, ale problémy hypotečních bank a "sekuritizace" dluhů z hypoték. Za sekuritizaci mohli bankéři. Ale za problémy hypotéčních bank mohl socialistický výmysl demokratů v USA, kdy zavedli pravidlo, že každý má nárok na hypotéku, bez ohledu, zda na to má. Takže stát přikázal bankám, že bez ohledu na riziko musí půjčovat. Odpovědnost nesou tedy politici.

Jestli si někdo myslí, že omezení bonusů pomůže, tak je na omylu. Najdou se jiné cesty. Já se jen děsím toho, až nám evropský parlament bude určovat platy pro každého.

0 2
možnosti
Foto

Libor Rouček jásá nad tím, že SOUKROMÉMU vlastníkovi DIKTUJE EU podmínky pro zaměstnávání jeho vlastních zaměstnanců. Typický. ;-)

4 2
možnosti
AK

Soukromému vlastníkovi diktuje EU podmínky pro zaměstnávání jeho vlastních zaměstnanců, aby to pak nestálo peníze občany EU - tak jak to bylo dosud.

0 0
možnosti
  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik