Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko není pustý ostrov. Volme podle toho!

Celý svět si vydechl, když média přinesla zprávu o kompromisu mezi demokraty a republikány v USA. Je sice jasné, že se tato hra nervů bude v USA opakovat po pár měsících znovu, ale prozatím se situace uklidnila. Bez politické dohody hrozil nejen bankrot největší ekonomiky světa, ale také další kolo krize světového hospodářství.

Co nás však takové dramatické momenty učí? Dolar je sice americkým platidlem, ale jako rezervní měna má vliv na celosvětové hospodářství. Z toho vyplývá, že rukojmími amerických konzervativců nebyli jen američtí občané, ale také globální trhy. Ochromení politiky v USA má v dnešním propojeném světě bezprostřední vliv i na naše životy v Evropě. Jako Češi toho ve Washingtonu moc ovlivnit nemůžeme. Ale jako členové EU už ano. Tlak, který EU vyvíjela na zodpovědné jednání amerických politiků, nakonec přinesl ovoce.

Mnoho lidí může v globalizovaném světě vidět ohrožení, ale faktem je, že volný pohyb produktů a služeb významně přispívá k celosvětové prosperitě. Pro globální blahobyt a individuální rozvoj lidí je propojený svět rozhodně lepší než izolované národní ekonomiky.

ČR je země menší až střední velikosti v srdci Evropy, pro kterou je zahraniční obchod životně důležitý. Patříme mezi první tři desítky nejglobalizovanějších zemí na světě. Velikým výdobytkem našeho porevolučního snažení je plnohodnotné členství v EU s půlmiliardovým vnitřním trhem. Není to ale výdobytek, který nám je garantován navždy. Má se to s ním stejně jako s demokracií: za tu je potřeba se také brát neustále.

Je proto s podivem, jak malou roli hrají v české předvolební kampani otázky evropské a zahraniční politiky. Jestli se podaří Evropu více sjednotit a její jednotný vnitřní trh dále zdokonalit, bude mít přece zásadní význam pro naši prosperitu a stabilitu!    

Česko musí v Evropě a ve světě mluvit hlasem, kterému ostatní rozumějí. Jedině konstruktivní přístup k dění za našimi humny naší zemi zajistí partnery pro vytváření koalic. Postupný sešup Česka na okraj hlavního dění v EU během vlády Nečase a Kalouska by měl být pro české voliče a voličky jasným varováním. Nikdo v Evropě se nedozvěděl, co Češi vlastně chtějí. Všichni ale často slýchali, co Češi nechtějí. Tak věru nevypadá promyšlená politika!

Je proto velký rozdíl, jestli si do sněmovny zvolíme nacionální populisty, politické podnikatele, kterým konkurence na volném trhu EU jednoduše překáží, nebo zda naši zemi budou v EU a v zahraničí reprezentovat lidé, kteří mají jasný proevropský program a patří k jednomu ze dvou základních proudů západního politického dění. Volme zkrátka podle toho, že nežijeme na izolovaném ostrově, kde bychom si mohli dovolit starat se jen sami o sebe.  

 

Autor: Libor Rouček | pátek 18.10.2013 9:46 | karma článku: 7,71 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Libor Rouček

Čtěte životopisy kandidátů!

Rozhlédneme-li se po dominantních heslech letošní kampaně před volbami do Evropského parlamentu, snadno se nás zmocní skepse.

18.5.2014 v 13:51 | Karma: 12,39 | Přečteno: 591x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny?

Ukrajina stojí před dalším dnem, který pro ni může být osudový. V neděli chtějí proruští separatisté z Doněcku a Lugansku uspořádat referendum o odpojení těchto regionů od Ukrajiny. Tento scénář nápadně připomíná Krym, který se koncem února přesně stejným způsobem rozhodl osamostatnit, aby se vzápětí připojil k Rusku.

11.5.2014 v 8:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 995x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Kdy a jak skončí Putinův režim se možná rozhoduje už dnes

Pokud jde o Putina, tak jakkoli to nebude snadné, není možné se otočit k Rusku zády – musíme se v rámci snahy o uklidnění konfliktu na Ukrajině snažit s Kremlem navázat jednání, jehož výsledky budou závazné pro všechny zúčastněné. Nejhorší, co by se mohlo stát, by byla analogie k roku 1914, kdy spolu mocnosti úplně přestaly komunikovat a celý kontinent zachvátila válka. Putin asi nepřestane podněcovat nepokoje na jihovýchodní Ukrajině, protože potřebuje Ukrajinu slabou, kterou bude moci zpovzdálí ovládat. Pořádání svobodných voleb není v jeho zájmu.

5.5.2014 v 10:46 | Karma: 18,20 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

10 let poté: nedokončená symfonie pokračuje

Letos máme rok významných výročí: připomínáme si 100 let od vypuknutí první světové války a 75 let od vypuknutí druhé světové války. Před deseti lety jsme spolu s dalšími devíti zeměmi přistoupili k Evropské unii a definitivně zpečetili konec studené války. Za ta léta našeho členství se hodně změnila Unie i my sami. Je to příležitost k bilancování a k tichému zamyšlení nad starým kontinentem.

2.5.2014 v 9:14 | Karma: 12,08 | Přečteno: 391x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

„Rozděl a panuj“ – osvědčená ruská metoda

Ukrajinská krize obnažila nemilosrdnou pravdu o kremelském režimu. Putinovy kroky jsou vedeny snahou upevnit si moc v Rusku, které technologicky zaostává za Západem a chudne. Ruské vedení se obává přitažlivosti Evropské unie pro bývalé sovětské republiky a snaží se proto Unii oslabit a podporovat nejrůznější extremisty uvnitř EU. Zatímco Putin horuje proti fašistům v Kyjevě, sám paradoxně financuje extrémní pravici v zemích Západu (od Jobbiku v Maďarsku, přes Národní frontu ve Francii a britský UKIP až po vyloženě neonacistický Zlatý úsvit v Řecku). Subjekty, které jsou proti EU, a hlásají referenda o vystoupení z Unie, jsou pro Putinovy záměry nadějnými partnery. Nenávist k EU spojuje Putina i s našimi euroskeptiky – vzpomeňme na výroky Václava Klause a jeho otevřené sympatie vůči Moskvě.

18.4.2014 v 8:29 | Karma: 12,31 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik