Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podařilo se téměř nemožné: omezení platových bonusů pro bankéře

Média v posledních dnech věnovala hodně pozornosti zastropování odměn pro manažery a investiční stratégy bank. To bylo však jen jednou částí nové přísnější bankovní regulace, která má zvýšit odolnost bank v krizových situacích. Hnací silou těchto změn byl Evropský parlament, který za ně spolu s Komisí a Radou EU složenou ze zástupců vlád členských zemí, bojoval téměř rok. Největším odpůrcem bankovní regulace byla Velká Británie, která je hostitelem londýnské City. Britští konzervativci prostě občas zaměňují zájmy svého finančního sektoru (ca. 8 % britského HDP) za národní zájmy. 

Rozhodujícím úspěchem europoslanců bylo stanovení nových pravidel pro výši vlastního kapitálu bank, která působí ve prospěch stability na finančních trzích. Banky tak mají absorbovat možné finanční šoky a nikoli je vyvolávat a dál přenášet do ekonomik. Sociální demokraté se v Evropském parlamentu při vyjednáváních zasadili o to, aby vyšší podíl vlastního kapitálu bank neomezil půjčky malým a středním podnikům. 

Nová pravidla budou platit pro všechny banky působící v EU (i ty mimoevropské) a také pro filiálky evropských bank v zahraničí.  Dodatečné prémie pro bankéře budou maximálně ve výši jejich běžného platu a ve vyjímečných případech mohou dosáhnout až jeho dvojnásobku. Navíc budou od roku 2015 banky povinny zveřejnit svůj zisk před zdaněním, výši zaplacených daní v jednotlivých zemích, víši obratu, počet zaměstnanců a také eventuální dotace ze státních rozpočtů. To je naprostý průlom směrem k daňové transparentnosti mezinárodně působících bank. Téměř všechny nadnárodní firmy totiž přesouvají zisky do zemí s nejnižší mírou zdanění a přitom se stávalo, že kasírovaly podporu od hostitelských států. Proto je správné, aby o tom do budoucna veřejnost měla přehled.

Hazard na finančních trzích, který vyústil v krach banky Lehman Brothers v roce 2008, byl spouštěcím mechanismem finanční krize, která přerostla v hospodářskou krizi srovnatelnou s krizí konce 20. let minulého století. Podle analýz americké vlády i Evropské komise byly také horentní prémie bankéřů jednou z příčin, proč se bankám vyplácelo jít do investic s nepřiměřeným rizikem: chamtivost manažerů zapříčinila, že cílili na krákodobý profit a nikoli na dlouhodbý prospěch akcionářů. Navzdory těmto zjištěním se na systému závratných odměn spekulantů na Wall Street i v Evropě dosud změnilo jen málo. Média stále přinášela i během krize zprávy o tom, že prémie bankovních manažerů a investičních stratégů běžně dosahují desetinásobku jejich platu. Zcela absurdní bylo, že bonusy se vyplácely na obou stranách Atlantiku i pokud banky utrpěly ztrátu a dokonce i těsně před krachem bank, které následně musely být zachraňovány za peníze daňových poplatníků.

Někteří komentátoři obviňují europoslance z toho, že omezením bankéřských bonusů vyšli vstříc hloupé lidské závisti. To je naprostý omyl, jakkoli není divu, že se lidé na nezodpovědné bankéře zlobí. Záchrana bank před krachem zaťala sekeru do veřejných rozpočtů států a ty pak byly nuceny přikročit ke škrtům, které se dotýkají v první řadě běžných občanů. Pokud máme v budoucnosti zabránit opakování katastrofy, kterou spustil krach Lehman Brothers v USA, je třeba odstranit zvrácenou praxi obscénní výše odměn pro bankéře za riskantní investiční obchody, které navíc destabilizují celý finanční systém. Investiční makléři mají z povahy věci informační náskok před svými klienty. Klienti jsou přitom těmi, kteří bankám svěřili své peníze a vysoké odměny mají patřit jim a nikoli bankéřům. Jde tu tudíž kromě stability finančního sektoru také o spravedlnost v odměňování. Jen tak pro zajímavost: omezení manažerských odměn není aktuální pouze v EU. 3. března se koná ve Švýcarsku referendum na totéž téma.    

Je sice pravda, že o odměnách manažerů by v první řadě měli rozhodovat akcionáři bank, ale od okamžiku, kdy státy musely ohrožené banky zachraňovat z peněz daňových poplatníků, bylo povinností politiků, aby přišli s rozumnou regulací. Jak jinak zajistit, aby bankéři nepodstupovali nepřiměřené tržní riziko, které by v případě ztráty museli zaplatit daňoví poplatníci a nikoli akcionáři banky?

Všechno snažení směřuje k jedinému cíli: aby už nikdy nemuseli daňoví poplatníci platit za chyby bank, aby státní pokladny nebyly ruinovány kvůli hazardnímu investování a aby se banky navrátily ke svému původnímu účelu, totiž pomáhat reálné ekonomice. Dobře fungující podnikání potřebuje dobře fungující banky. Musí to být ovšem banky, kterým lidé důvěřují!

 

Autor: Libor Rouček | sobota 2.3.2013 16:33 | karma článku: 10,05 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Libor Rouček

Čtěte životopisy kandidátů!

Rozhlédneme-li se po dominantních heslech letošní kampaně před volbami do Evropského parlamentu, snadno se nás zmocní skepse.

18.5.2014 v 13:51 | Karma: 12,39 | Přečteno: 591x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny?

Ukrajina stojí před dalším dnem, který pro ni může být osudový. V neděli chtějí proruští separatisté z Doněcku a Lugansku uspořádat referendum o odpojení těchto regionů od Ukrajiny. Tento scénář nápadně připomíná Krym, který se koncem února přesně stejným způsobem rozhodl osamostatnit, aby se vzápětí připojil k Rusku.

11.5.2014 v 8:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 995x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Kdy a jak skončí Putinův režim se možná rozhoduje už dnes

Pokud jde o Putina, tak jakkoli to nebude snadné, není možné se otočit k Rusku zády – musíme se v rámci snahy o uklidnění konfliktu na Ukrajině snažit s Kremlem navázat jednání, jehož výsledky budou závazné pro všechny zúčastněné. Nejhorší, co by se mohlo stát, by byla analogie k roku 1914, kdy spolu mocnosti úplně přestaly komunikovat a celý kontinent zachvátila válka. Putin asi nepřestane podněcovat nepokoje na jihovýchodní Ukrajině, protože potřebuje Ukrajinu slabou, kterou bude moci zpovzdálí ovládat. Pořádání svobodných voleb není v jeho zájmu.

5.5.2014 v 10:46 | Karma: 18,20 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

10 let poté: nedokončená symfonie pokračuje

Letos máme rok významných výročí: připomínáme si 100 let od vypuknutí první světové války a 75 let od vypuknutí druhé světové války. Před deseti lety jsme spolu s dalšími devíti zeměmi přistoupili k Evropské unii a definitivně zpečetili konec studené války. Za ta léta našeho členství se hodně změnila Unie i my sami. Je to příležitost k bilancování a k tichému zamyšlení nad starým kontinentem.

2.5.2014 v 9:14 | Karma: 12,08 | Přečteno: 391x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

„Rozděl a panuj“ – osvědčená ruská metoda

Ukrajinská krize obnažila nemilosrdnou pravdu o kremelském režimu. Putinovy kroky jsou vedeny snahou upevnit si moc v Rusku, které technologicky zaostává za Západem a chudne. Ruské vedení se obává přitažlivosti Evropské unie pro bývalé sovětské republiky a snaží se proto Unii oslabit a podporovat nejrůznější extremisty uvnitř EU. Zatímco Putin horuje proti fašistům v Kyjevě, sám paradoxně financuje extrémní pravici v zemích Západu (od Jobbiku v Maďarsku, přes Národní frontu ve Francii a britský UKIP až po vyloženě neonacistický Zlatý úsvit v Řecku). Subjekty, které jsou proti EU, a hlásají referenda o vystoupení z Unie, jsou pro Putinovy záměry nadějnými partnery. Nenávist k EU spojuje Putina i s našimi euroskeptiky – vzpomeňme na výroky Václava Klause a jeho otevřené sympatie vůči Moskvě.

18.4.2014 v 8:29 | Karma: 12,31 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik